Thursday, November 24, 2011

Post-exam mood

Alangkah ruginya diri ini
Andai masa muda ini dipersiakan
Pantasnya ia berlalu
Terasa diri semakin menginjak usia dewasa

Alangkah malangnya wahai diri
Andai kamu tidak menghargai detik-detik masa
Saban hari ber ‘mundar-mandir’
Sibuk dengan dunia dan urusannya
Sehingga kamu terlupa akhirat dan persiapannya..


Alhamdulillah, pantasnya detik masa berlalu.. saya telahpun menempuhi trauma peperiksaan baru-baru ini. Semuanya adalah kerana pertolongan Allah, Dia lah yang telah memberikan kekuatan dan ketenangan saat hati saya rapuh dan berputus asa. Insya Allah, mudah-mudahan keputusan yang akan keluar adalah yang layak untuk diri saya terima dengan redha.
Saya sempat menulis bait-bait ini selepas berakhirnya peperiksaan:

"Takkan terbayar ni’mat ini
Betapa ia sebuah pemberian yang berharga
Maka ni’mat Tuhan yang manakah dapat aku dustakan?
Tiada, bahkan tak akan!


Seminggu lagi saya akan berpindah ke posting O n G (Obstetric and gynaecology) iaitu wad bersalin. Cabaran-cabaran dan juga ilmu yang berguna di wad medical harapnya dapat mematangkan saya di wad O n G akan datang dan azam saya adalah untuk lakukan yang lebih baik. Saya bukan sahaja akan terkenangkan betapa besarnya pengorbanan seorang ibu yang rela menyabung nyawa demi melihat zuriatnya menatap dunia, malah saya juga akan menyambut kelahiran mujahid mujahidah kecil yang akan memperjuangkan agama dengan tangan saya sendiri.

Pesanan buat diriku dan juga pembaca:

Resah dan gelisah memikirkan corak kehidupan masa depan..bagaimankah ia?.. bilakah titik noktahnya? Sampai bila, hari apa dan jam berapa kesempatan itu masih diberikan..? jawapannya.. Usah resahkan sesuatu yang belum terjadi, serahkan segalanya dalam pengetahuan Allah “segala puji hanya kepadaMu ya Allah, kami tidak tahu apa-apa melainkan apa yang telah engkau ajarkan kepada kami, Engkau lah yang Maha Mengetahui lagi Maha Kabijaksanaan”. Usaha lah sedaya upaya pada hari ini, serahkan kepada Allah selepasnya!
Wallahu’alam..=)

No comments:

Post a Comment